Bebeği Boğmacadan Koruma
Gebelikte aşılamanın iki amacı vardır. Aşılama ile hem anne adayı enfeksiyonlardan korunur hem de anneden bebeğe antikor (mikrop öldürücü maddeler) geçişiyle yeni doğan enfeksiyonları önlenir. Gebelerde Td (tetanoz, difteri) aşısı yıllardır kullanılmakta ve tetanoz ve difteriye karşı koruma sağlamaktadır.
Td aşısına hücresiz boğmaca aşısı eklenmiştir ve Tdap (tetanoz,difteri,hücresiz boğmaca) aşısı olarak 2005 de lisans almıştır. Erişkinleri bu 3 hastalığa karşı korumak için uygulanan ilk aşıdır. Son yıllarda, hücresiz boğmaca içeren bu üçlü aşının (Tdap) 19 yaşın üstünde ve daha önce aşılanmamış olanlar, özellikle gebeler, doğum sonrası kadınlar, 12 aydan küçük süt çocuğu ile yakın teması olanlar (anne, baba ve bakıcıları…), sağlık personeline önerilmektedir.
Gebelikte Aşılama
Haziran 2011’de yapılan ACIP (İmmünizasyon Uygulamaları Öneri Komitesi) toplantısında alınan karar daha önce hiç Tdap almamış hamile kadınlara 20. gebelik haftasından sonra bir doz aşı yapılmasıdır. Tdap gebeliğin herhangi bir zamanında yapılabilmekle beraber, annedeki antikor cevabını ve bebeğe antikor geçişini en üst seviyede sağlamak için uygulamanın en uygun zamanı gebeliğin 27. ve 36. haftaları arasıdır.
Hamileliklerinde Tdap yapılmamış olanlar, doğum sonrası mümkün olan en kısa zamanda, hatta hemen doğumu takiben hastaneden taburcu olmadan aşılanmalıdır.
Op. Dr. Sibel Malkoç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Dr. Sibel Malkoç, 25 yıllık uzman hekim hizmeti boyunca birçok yurt içi ve yurt dışı eğitim semineri ve kongreye katıldı.
Gebelik takibi, idrar kaçırma cerrahisi ve laser tedavileri, genital estetik cerrahi ve laser uygulamaları ile vajinismus tedavisi özel ilgi alanlarıdır.
Özellikle ameliyatlı ve lazer destekli VAJİNA ESTETİĞİ konusunda uzmanlaşarak hastalarına hizmet vermektedir.