Jinekolojik Muayene  (Spekulum Muayenesi) Nedir? Nasıl Yapılır? 

Kadınlar hayatlarının belli dönemlerinde ya bir şikayetleri olduğu için ya da yıllık olağan muayenelerini yaptırmak için jinekologlara başvururlar. İlk kez jinekolojik bir muayeneden geçecek kadınlar haklı olarak korku ve merak duyabilirler. Bu yazı size jinekolojik muayene esnasında nelerle karşılaşacağınızı söyleyecek ve bu da sizde bir rahatlama yaratacaktır.   


Jinekolojik muayene (Spekulum muayenesi) adet döngüsünün hangi gününde yapılır? 

Spekulum muayenesini adet döngüsünün olmadığı bir zamanda yapmak en uygun olanıdır. Ancak acil durumlar ve aşırı kanamalı durumlarda muayene için kanamanın bitmesi beklenmemelidir. Muayene öncesinde hekiminize vereceğiniz bilgiler ve doğru olması jinekoloğunuzu doğru yönlendirecektir. Şunu unutmayın ki; muayene odasında doktorun elde ettiği bilgiler onun hiç kimseyle ve hatta özel durumlar dışında meslektaşları ile bile paylaşmadığı bilgilerdir.  
 

Jinekolojik muayene (Spekulum muayenesi) 

İyi bir öykü alınımından sonra muayeneye geçilir. Spekulum muayenesi öncesi idrar torbasının boşaltılmasında fayda vardır. Siz jinekolojik muayene masasına yatarsınız ve masanın özelliğine göre bacaklarınız veya ayak tabanlarınızı masanın özel yerlerine yerleştirmeniz istenir. Hastanın bu pozisyonda yatmasına ‘’litotomi pozisyonu’’ denir.  
Spekulum muayenesindeki en önemli nokta karın ve pelvik kaslarınızı kasmamanızdır. Bu yüzden muayene esnasında kısa nefes alıp, uzun nefesler vermek  bu kasları gevşetip, daha rahat ve kolay bir muayene olmanızı sağlayacaktır. 


* Jinekolojik (Spekulum) muayenesi öncesinde doktorunuz dış genital bölgeyi gözden geçirir. Herhangi bir lezyon veya doğuma bağlı kötü bir kesi veya dikiş izi var mı bakr ve not alır. 

* Bakire değilseniz vajinanın içerisini değerlendirmek için spekulum ile vajina içine girmek muayenenin ikinci aşamasıdır. Burada iki dudak kibarca aralanır, kayganlaştırıcı jel sürülmüş speculum , siz nefes verirken kibarca vajina içine doğru hareket ettirilir.  Vajinanın tepesine ulaşınca rahim ağzını değerlendirmek için spekulum hafifçe aralanır. 


* Spekulum ile rahim ağzı değerlendirilir. Yara veya enfeksiyon bulgusu var ise not edilir. Eğer kanmanız veya ciddi bir enfeksiyon yok iserutin spekulum muayenesi esnasında pap-smear almak doğru olacaktır. Pap-smear almak için çok yumuşak uçlu bir fırça rahim ağzına sürülür ve sürüntü alınır. Bu asla acı veren bir işlem değildir ve 10 saniye kadar sürer.  

*Spekulum muayenesi esnasında vajinal akıntı veya koku izlenirse, doktorunuz pamuklu çubuk yardımı ile akıntıdan vajinal kültür ördeği alıp incelemeye gönderecektir.  

*Spekulum muayenesi sonlandırılırken geriye doğru yavaşça çekilir. Bu esnada vajinanın yan duvarları ve ön-arka duvarı değerlendirilir. Ön duvarda idrar torbasında bir sarkma veya arka duvarda bağırsakta fıtıklaşma olup –olmadığı değerlendirilir. 

*Son olarak doktorunuz birşeyden şüphelenirse elle vajinal muayene yapmak isteyebilir. Buna bimanuel muayene denir ki; günümüzde transvaginal ultrasonografinin kullanımının yaygın olması nedeni ile artık çok da fazla kullanılmamaktadır. 

Bakirelerde jinekolojik muayene nasıl yapılır? Spekulum kullanılır mı? 

Bakirelerin muayenesinde spekulum kullanılmaz. Çoğu durumda idrar torbası dolu durumda iken yapılan bir ultrason incelemesi yeterli olacaktır.  Eğer bakire hastanın vajinal akıntı, koku gibi şikayetleri var ise litotomi pozisyonunda , kızlık zarına dokunmadan akıntıdan örnek alınıp incelemeye gönderilebilir.