KÜRTAJ (KÜRETAJ) NEDİR? VAKUM KÜRTAJ NEDİR? İSTENMEYEN GEBELİKLERDE KÜRTAJ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
İstenmeyen gebelik her çiftin yaşayabileceği bir durumdur ve yasal sınırlar dahilinde çözümü vardır. Bu makalede istenmeyen gebeliklerde yapılan kürtaj hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulacaksınız.
Kürtaj nedir?
En sık , istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için uygulanmakla beraber, rahim içerisinden doku gibi herhangi bir parçanın alınması veya kanmanın durdurulması için yapılan küçük bir cerrahi müdahaledir.
Kimler kürtaj olabilir?
Yasal tahliye sınırı 10+0 haftadır. Yani gebelik 10+0 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli olan kadınlara işlemin uygulanabilmesi için eş imzası gereklidir. Evli olmayan ve 18 yaş üstü kadınlarda kendi rızası yeterlidir. Bu şartlara uygun olduğu takdirde küretaj ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebelik sonlandırılmasında kadınlarımıza tanınmış olan çağdaş bir haktır.
Kürtaj (Vakum küretaj) nasıl yapılır?
Hastaneye kabulünüz sonrasında, jinekolojik muayene masasına alınırsınız. Anestezi uzmanı tarafından gerekli sorgulama yapıldıktan sonra hafif bir anestezi ile uyutulursunuz. Buradaki anestezi ameliyathanede verilen genel anestezi gibi değildir. Derin bir uyku anestezisidir ve yaklaşık 7-10 dakika kadar sürer. Günümüzde kürtaj vakum aspirasyon ile yapılmaktadır. İşlem öncesi vajina ve rahim ağzı solüsyonlarla sterilize edilir. Sonrasında rahim ağzından rahim içine gebelik haftasına göre değişen çapta Karman kanül adı verilen tek kullanımlık plastik bir boru yerleştirilir. Karman kanül adı verilen bu borunun arkasına yerleştirilen vakum aleti yardımı ile gebelik kesesi boşaltılır. Vakum yönteminde rahim içi doku keskin olarak kazınmadığı için rahminiz zarar görmeyecektir. Uyanmadan hemen önce verilen ağrı kesiciler uyandıktan sonra daha az ağrı duymanıza yardımcı olacaktır. Vakum kürtajda , enjektör içinde oluşan negatif basınç ile ve karman kanül yardımı ile rahim içerisi boşaltılır. İşlem sonrası hemen uyanırsınız ve bir sedye yardımı ile yatağınıza alınırsınız. Kendinize gelince su içip, hafif bir şeyler yiyebilirsiniz. 1-2 saatlik gözlem sonrası hastaneden taburcu edilirsiniz.
Kürtaj sonrası neler olur?
Hemen sonrasında uyandığınızda biraz ağrı hissedebilirsiniz. İhtiyaç duyulur ise ikinci bir ağrı kesici yapılabilir. .Sonraki 15 gün boyunca kanma normal kabul edilir. Bazı kadınlarda ise hiç kanma olmaz, bazılarında ise zaman zaman olur, durur, tekrar başlar.3-5 günler arasında kasılma şeklinde ağrı ile kanma olması sıktır ve normaldir. Zaman zaman olan bu kanmalar adet değildir. Gerçek adet kanması 25 ila 40 gün arasında başlar. İşlemden 1 hafta sonra mutlaka doktorunuza kontrole gitmeniz gerekir ve kontrole kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Kürtaj sonrası evde nelere dikkat etmelisiniz?
Taburcu olup , eve geldikten sonra günlük işlerinizi yapabilirsiniz. Ancak ilk birkaç saat istirahat etmekte fayda vardır. Aynı gün araba kullanmak ve dikkat gerektiren işlerden uzak durmanız doğru olacaktır. Ağrınız devam eder ise ağrı kesici kullanabilirsiniz. Hemen sonrasında ayakta duş alabilirsiniz. Ancak kontrole kadar küvet, hamam , deniz , havuz ve cinsel ilişkiden uzak durmalısınız. Şiddetli ağrı veya şiddetli kanmanız olur ise doktorunuzu aramaktan çekinmeyin .
Küretaja bağlı oluşabilecek sorunlar nelerdir?
Her cerrahi işlem , büyük veya küçük olsun bazı riskleri beraberinde getirir ve %100 güvenilir bir cerrahi uygulama yoktur. Uygun koşullarda ve alınan önlemler ile kürtaj işlemi güvenli hale getirilebilir. Kürtaja bağlı oluşabilecek sorunları sıralayacak olursak;
– Kürtaj bitiminde , anesteziye bağlı bulantı ve kusma olabilir. İlaçlar ile bu şikayetler hızlıca düzeltilebilir.
– Çok ufak gebelik haftalarında uygulandığında (< 5 hafta) rahim tahliyesi başarısız olabilir. Bu nedenle gebeliğin belli bir boyuta ulaşmasını beklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
– Kürtaj esnasında kanma olabilir. Ancak bu kanamalar sıklıkla kontrol altına alınabilir.
– Çok nadiren de olsa kürtaj esnasında rahim delinebilir. Kürtaj vakum aspirasyon ile yapılırken olmuş ise bu durum sadece gözlemle atlatılabilir ve büyük bir problem olmaz. Ancak büyük bir gebelik sonlandırılmasın da kullanılan aletler ile olmuş ise rahmin dikilmesi için ameliyat gerekebilir.
– İşlem sonrasında çok nadiren enfeksiyon gelişebilir. İşlemden 3-7 gün sonra ateş, kokulu akıntı ve ağrı ile kendini gösterebilir. Uygun antibiyotik kullanımı kısa sürede bu enfeksiyonun tedavisini sağlayacaktır.
– Kürtaj sonrası gebeliğe ait materyalin bir kısmı rahim içerisinde kalabilir. Kürtaj sonrası ‘’ parça kalması’’ durumunda işlem sonrası ilk 10 günde yoğun , ağrılı ve kahverengi bir kanma olabilir. Bazen parça kendiliğinden düşer, bazen de küçük bir işlemle temizlemek gerekebilir.
Kürtaj sonrası tehlike işaretleri nelerdir?
– Aşırı kanama ; kürtaj sonrası 2 ila 15 gün arasında olan kanamalar , miktarı yoğun değil ise normaldir. Bu kanma adet kanması değil, rahim içinin temizlenme kanamasıdır. Ancak 15 günden fazla süren aşırı kanma olur ise mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.
– Ciddi ağrı, ateş ve kokulu akıntı; işlem sonrası enfeksiyonu düşündürür ve en kısa sürede doktorunuza bilgi vermeniz gerektirir. Genelde uygun antibiyotik tedavisi ile bu enfeksiyon kontrol altına alınabilir.
– Kürtajdan 6 hafta sonra gerçek adetin gelmemesi; bazen gebelik sonlanmamış olabilir veya işlem sonrası nadiren de olsa rahim ağzında yapışıklık olmuş olabilir. Bu nedenle kürtajdan 6 hafta sonra adet görmediyseniz lütfen doktorunuzla iletişime geçiniz.
Kürtaj işleminden sonra ilk adetimi ne zaman göreceğim?
Kürtajdan hemen sonra , ilk 2- 20 arasındaki kanmalar adet değil, rahimin temizlenme kanamalarıdır. Gerçek ilk adet uygulamadan sonraki 4. İla 6. Hafta arasında başlayabilir.
Kürtaj sonrası hiç adet görmeden yeniden gebe kalabilir miyim?
Maalesef evet . Kürtaj sonrası , hiç adet olmadan yumurtlama başlayabileceği için , korunmaksızın ilişkiye girerseniz tekrar gebe kalabilirsiniz. Bu nedenle işlemden 1 hafta sonra yapılan kontrol sonrası ilişkiye girdiğinizde mutlak güvenilir bir korunma yöntemi kullanın.
İlk gebeliğin kürtaj olması bir daha gebe kalmama engel olur mu?
Gerekli tedbirler ve uygun koşullarda işin uzmanı tarafından yapılmış bir kürtaj , istediğiniz zaman gebe kalmanız için bir engel teşkil etmeyecektir.
Kürtaj sonrası gebelikten korunmak için hangi yönteme nasıl ve ne zaman başlayabilirim?
Eğer daha önce doğumunuz var ise ve kürtaj sonrası doktora gelmeniz uzun bir zaman alıcak ise ve jinekolojik olarak sakıncası yok ise işlemin bitimi esnasında hemen spiral uygulanabilir. Ancak kürtaj esnasında spiral takılması benim çok önerdiğim bir yöntem değildir. Çünkü kayma ve enfeksiyon riski biraz daha yüksektir. Spiral korunma yöntemi olarak tercih edilecek ise ilk adeti beklemek ve adet esnasında uygulamak daha doğru bir seçim olacaktır. Kürtajdan 1 hafta sonraki kontrolden sonra ilişkiye girilecek ise prezervatif tercih edilecek yöntem olabilir. Kondom sizi hem gebelikten , hem de enfeksiyondan koruyacaktır. Doğum kontrol hapı tercih edilecek yöntem ise gerçek ilk adette başlamak uygun olanıdır. Aradaki dönemde kondom kullanmak sizi gebelikten koruyacaktır .