Polikistik Over (PKO) Nasıl Tedavi Edilir?
Polikistik overli ve obezite sorunu olanlar ile obezite sorunu olmayanların tedavi seçenekleri farklılık gösterebilir.
Kilolu olan kadınlarda kilo verilmesi tedaviye önemli katkılarda bulunur. Vücut ağırlığının %5-10 oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini sağlayabilir.
PKO her kadında farklı belirtilerle seyredebilen bir durum olduğundan tedavi de kişinin belirti, bulgu ve beklentilerine göre kişiselleştirilerek yapılır.
Genel olarak PKO tedavisinde en temel amaç uzun vadede ortaya çıkması muhtemel risklerin azaltılmasıdır. Bu amaçla alınan önlemler hayat kurtarıcıdır.
PKO tedavisinde ikincil amaç şu anda var olan belirtilerin giderilmesine yöneliktir.
Kadının Tedaviye Katılımı
PKO’nun şifayla sonuçlanma, yani tümüyle kendi kendine geçerek ortadan kalkma ihtimali düşüktür. Bununla birlikte kilo sorunu olan PKO hastalarının kilo verdikçe belirtilerinin hafiflediği bir gerçektir.
PKO genetik zeminde geliştiği düşünülen bir hastalıktır ve genlerin tedavi edilmesi günümüzde mümkün değildir. Bu, PKO tanısı almış kadınların umutsuzluğa kapılması için bir neden teşkil etmemelidir, zira PKO’da ortaya çıkan tüm kısa vadeli belirtiler (adet düzensizliği ve gebe kalamama, tüylenme) ve uzun vadeli muhtemel sorunlar için çok fazla sayıda tedavi yöntemi vardır.
PKO’nun gelişmesine zemin hazırlayan bozuk genin ortaya çıkaracağı belirtileri yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kısmen kontrol altına almak mümkündür. Bunlar arasında en önemlisi öncelikle tanı ve tedavi aşamasında doktorun önerilerine tümüyle uymaktır.
Etkili bir tedavi planı oluşturulduktan sonra en az tedavi kadar etkili diğer bir etken kilonun normal sınırlar içerisinde tutulması için çaba sarf edilmesi ve egzersiz yapma alışkanlığının ömür boyu sürdürülmesidir. Bu iki önlem insülin direncinin ortaya çıkmasını veya hafif seyretmesini sağlamada oldukça etkilidir.
Var Olan Sorunların Giderilmesine Yönelik Tedavi
Adet Düzensizliği Sorunu
Temel sorunu adet düzensizliği olan ve gebelik düşünmeyen bir kadında yapılacak tedavi adet düzenini sağlamaya yöneliktir ve bu amaçla genellikle doğum kontrol hapları kullanılır.
Doğum kontrol hapı kullanımının sakıncalı olması durumunda yapılacak tedavi yumurtlama olmaması nedeniyle üretilemeyen progesteron hormonunun belli aralıklarla verilmesi şeklinde olabilir. Burada amaç adet düzeninin sağlanması yanında rahim iç tabakasının
korunmasıdır.
Tüylenme ve Sivilcelenme Sorunu
Temel sorunu tüylenme olan kadında ise uygulanacak tedavi yeni tüylenme alanlarının oluşmasına yönelik yapılacak tedavidir. Basit bir epilasyon (lazer, iğne vs.) sayesinde yapılabileceği gibi çeşitli özel etkilere sahip ilaçlar veya doğum kontrol haplarıyla tedavi mümkün olabilmektedir. Sivilcelenme sorunu ise genellikle Cildiye Uzmanı yardımıyla gerçekleştirilir.
Gebe Kalamama Sorunu
Temel sorunu gebe kalamama olan bir kadında yapılan tedavi yumurtlamanın sağlamasına yönelik olacaktır.
ÖZET:
PKO mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Rahim iç tabakasının progesteron hormonu etkisinden mahrum kalması ve sürekli kalınlaşması belli bir süre sonra rahim iç tabakasında kalınlaşmaya (endometrial hiperplazi), neden olabilir.
Ayrıca, PKO kadında androjen (erkeklik) hormonlarının aşırı salgılandığı bir hastalıktır. Bu nedenle uzun vadede, kadında artmış androjen hormonlar kan lipit (yağ) metabolizmasını olumsuz etkilemekte, kalp-damar sistemi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırmakta ve kıllanmaya neden olmaktadır.
Gebe kalamama sorunu nedeniyle incelenen bir çiftte sıklıkla PKO sorununa rastlanır ve tedavi, çocuk arzusu olup olmamasına göre değişir: İşte tüm bu nedenlerden dolayı unutulmaması gereken gerçek; PKO in kronik bir hastalık olduğu ve menopoza kadar takip ve tedavi gerektirdiğidir.